top of page

BERÄTTELSEN

År 2006 reste jag tillbaka till mitt Afrika för att närvara vid ett bröllop i Nairobi, Kenya.

 

Efter bröllopsfestligheterna hade vi bestämt oss för att ta resan vidare till södra Kenya och Mombasa, där safari, vilt djurliv och Afrikas invånare skulle visa sig.

Vid ett stopp på vägen kom vi till en liten by. Husen var gjorda på samma sätt som hyddor, av lera och kvistar. Det fanns inga vägar eller affärer i byn och endast akasiaträden gav skugga från den stekheta solen.

Vägen mellan oss och byn separerades av taggtråd och på insidan stod det människor och barn som tycktes vänta på något. Jag frågade vår chaufför och guide vad människorna väntade på och han svarade snabbt med ledsam röst, - de väntar på eventuella hjälpsändningar. Min vän och bröllopets bestman drack en klunk ur sin vattenflaska och i samma sekund kom det fram en pojke och sträckte ut sina armar. Han räckte över vattenflaskan till pojken som tog emot den och sprang iväg, men pojken kom strax tillbaka med 5 barn till. Förberedda som vi var för den gassande solen hade vi bussen full av vatten och började dela ut till alla de barn som kom emot oss. Till slut stod vi framför bussen med nästan 100 barn som ville ha vatten, men vårt förråd började ta slut. Chauffören berättade för mig att det inte hade regnat här på 3,5 år och vi kände alla vad som måste göras. Vi avbröt vår safari, körde vidare till nästa stad, sökte upp en affär där vi köpte upp allt vatten, mjöl och smör de hade. Med denna last begav vi oss tillbaka till den lilla by vi just hade besökt och lämnade över "vår" hjälpsändning. Känslan av att vi inte hade gjort tilltäckligt återkom till mig gång på gång efter att jag kommit hem till Sverige och jag började fundera på vad jag kunde göra. Tanken om att göra ett golfevent där överskottet skulle gå till välgörenhet slog mig och jag rådfrågade några golftokiga kollegor om det var möjligt. Sagt och gjort, Operakällaren Foundation föddes.

Jag är väldigt stolt och tacksam att ha med mig så många av våra samarbetspartners och tillsammans känner jag att vi gör världen och speciellt Afrika nytta. Jag vill också rikta extra tack till dessa för deras generositet och engagemang.

Abbe Ibrahim, VD
Operakällaren AB

bottom of page